Juli/augustus 2008, nr 301

Verwacht


pudor
David Ulloa, Tristán Ulloa

Opmerkelijk Spaans debuut over de kleinere en grotere geheimen van een doorsnee familie. Is het vreemd dat iedereen geheimen met zich meedraagt? Nee, zo lang ze maar geen levens uit elkaar scheuren. Fijn acteerwerk van zo ongeveer de hele cast onder schitterend Spaans licht dat altijd net wat killer lijkt dan in Italië. (Te zien vanaf 3 juli)


hancock
Peter Berg
Adrenalinepompende über-action en meer special effects dan in de bedscènes van driving miss daisy in dit nieuwe Will Smith-vehikel. Superhelden zijn ook maar mensen met een hypotheek en Hancock drinkt dat besef graag weg met een paar liter jonge klare. Nadeel: dan raak je met je dronken hoofd wel eens een paar gebouwen en dat levert Hancock veel kritiek op van omwonenden. Hancock ziet in dat hij niet bepaald de weg van de Heer aan het bewandelen is en gaat aan de slag om zijn leven te beteren. Hollywood beseft inmiddels dat de gemiddelde Amerikaan wel wat anders aan z'n hoofd heeft dan dronken superhelden en dus kun je op de officiële website van de film niet langer stemgestuurde home entertainment-sets winnen maar 360.000 dollar om je hypotheek af te betalen. (Te zien vanaf 9 juli)


kung fu panda
Mark Osborne, John Stevenson

De weerbarstige pandabeer Po (stem van Jack Black) houdt ernstig veel van kung fu maar ook ernstig veel van eten. En dat wil zijn oogtandcoördinatie nog wel eens dramatisch verstoren. Maar dat moet allemaal veranderen als hij plotseling - oh mercy! - de Gekozene blijkt te zijn om een eeuwenoude profetie te vervullen. Ook met de stemmen van Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan en - man van het moment - Seth Rogen. (Te zien vanaf 9 juli)


de brief voor de koning
Pieter Verhoeff
De laatste dag voor zijn ridderslag moet de jonge Tiuri (Yannick van de Velde) uit het rijk van Koning Dagonaut in een kapel doorbrengen, wakker en vastend. Maar jongens zullen jongens zijn, dus gaat Tiuri in op het verzoek van een ridder in nood die hem vraagt een brief te bezorgen bij de koning van het naburige Unauwen. De brief is cruciaal voor de troonopvolging van het Rijk van Unauwen en boze krachten willen dan ook koste wat kost voorkomen dat het schrijfsel wordt afgeleverd. Met onder meer met Derek de Lint, Daan Schuurmans, Monic Hendrickx en Gijs Scholten van Aschat. Gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Tonke Dragt die ook de televisieserie 'De zevensprong' schreef. Het titelnummer van de film werd gezongen door Jan Smit. (Te zien vanaf 16 juli)


le fils de l'epicier
Eric Guirado

Antoine (Nicolas Cazalé) keert na tien jaar terug naar zijn geboortedorp in de Provence nadat zijn vader een hartaanval heeft gehad. Iemand moet tenslotte de groentezaak van het gezin overnemen en Antoine's oudere broer François wil niet. Wat volgt is een portret van de eigengereide bewoners van het gebied en een man die ziet wat hij al die tijd is misgelopen. Klinkt als mierzoete clichés op een bedje van rietsuiker, maar dat is het niet. (Te zien vanaf 17 juli)


the dark knight
Christopher Nolan
Drie jaar na Christopher Nolans
batman begins - de beste aflevering uit de serie - is er the dark knight waarin The Joker (een rol van de onlangs overleden Heath Ledger) Gotham City opnieuw komt terroriseren (eerder was het Jack Nicholson in batman uit 1989). Batman wordt opnieuw gespeeld door Christian Bale. Verder met Gary Oldman en Michael Caine. (Te zien vanaf 24 juli)


wall-e
Andrew Stanton

Pixar/Disney's nieuwe animatie over de enige schoonmaakrobot die achterblijft op aarde nadat de mensheid er een flinke puinhoop van heeft gemaakt. Het is het jaar 2700 en WALL-E is al een paar honderd jaar in z'n eentje stof aan het vegen, als er eindelijk een andere robot landt. Een vrouwelijke robot nota bene met de naam Eve. Eve ontdekt dat WALL-E zonder het te beseffen heeft uitgevonden hoe leven op aarde weer mogelijk is en ze vertrekt om bericht uit te brengen bij de ongeduldige mensheid die al een paar eeuwen in de ruimte bivakkeert. WALL-E gaat erachteraan. Andrew Stanton schreef en co-regisseerde ook
finding nemo. (Te zien vanaf 30 juli)


married life
Ira Sachs
Harry Allen (Chris Cooper) wil zijn vrouw Pat (Patricia Clarkson) vermoorden. Want hij is verliefd op de veel jongere Kay Nesbitt (Rachel McAdams) en hij denkt dat Pat eraan onderdoor zal gaan als hij haar dat vertelt. In een vlaag van empathie beseft hij dat ze dan maar beter dood kan zijn want dat bespaart haar de pijn. Ondertussen jaagt Harry's collega Richard (Pierce Brosnan) op Kay. Gitzwarte humor dus, tegen de achtergrond van suburbia Americana anno 1949. (Te zien vanaf 31 juli)


the bank job
Roger Donaldson
Het draait allemaal om een paar foto's van een homoseksueel rollebollende Britse prinses die gestolen moeten worden uit een bankkluisje van een crimineel. Het verhaal zou gebaseerd zijn op een bankoverval - want die wordt als cover up gebruikt voor de diefstal - die in 1971 heeft plaatsgevonden maar die door de Britse autoriteiten buiten de publiciteit werd gehouden. Hoe weten we dit? Het walkietalkieverkeer van de overvallers werd toevallig opgepikt door een radioamateur. (Te zien vanaf 31 juli)


the children of huang shi
Roger Spottiswoode
Ouderwetse Britse-journalist-redt-weeshuis-film gebaseerd op de waargebeurde avonturen van George Hogg, tegen de achtergrond van de Japanse invasie van China in de jaren dertig. (Te zien vanaf 31 juli)


you don't mess with zohan
Dennis Dugan
Bovengemiddelde kapperskomedie annex analyse van het Palestijns-Israëlische conflict naar een scenario van Judd Apatow, Adam Sandler en Robert Smigel. (Te zien vanaf 7 augustus)


the home song stories
Tony Ayres
Rose probeert naast haar verplichtingen als alleenstaande moeder ook nog haar persoonlijke verlangens te vervullen. Semi-autobiografisch verhaal van regisseur Ayres over het leven in de Chinese diaspora in Australië. (Te zien vanaf 14 augustus)


cordero de dios
Lucia Cedron

Deze
lamb of god was de opening voor genodigden van het afgelopen Filmfestival Rotterdam. De film flitst heen en weer tussen Argentijnse junta-excessen in de jaren zeventig en een hedendaagse ontvoering die een nasleep is van de terreur van het toenmalige Videla-regime. (Te zien vanaf 21 augustus)


factory girl
George Hickenlooper
Edie Sedgwick was een van de vele, vele mejuffrouwen uit de live-fast-die-fast entourage van Andy Warhol. Voor een ruime New Yorkse loft en een paar blikken amfetamine krijg je immers meer vrienden dan je ooit kunt verliezen. George Hickenlooper vond dat het tijd was voor een filmische biografie van Sedgwick (Sienna Miller) en strikte Guy Pearce voor de rol van Andy. (Te zien vanaf 21 augustus)

Ook uit


plop en de kabouterschat
Plop en partners ontdekken bij het schoonmaken een schatkaart. (Te zien vanaf 2 juli)


chronicles of narnia 2
Tweede avontuur van de Narnia-verhalen van C.S. Lewis heeft meer doem en duisternis over zich dan het eerste deel. (Te zien vanaf 2 juli)


then she found me
Leven van lerares wordt ondersteboven gehaald door vervelende omstandigheden. Geregisseerd door actrice Helen Hunt, naar een boek van Elinor Lipman. (Te zien vanaf 3 juli)


forgetting sarah marshall
Niet geheel volgens de regels geconstrueerde romantische komedie uit de stal van
knocked up en superbad. (Te zien vanaf 3 juli)


the strangers
Drie vreemdelingen dringen vakantiehuis binnen en terroriseren het aanwezige stel. (Te zien vanaf 17 juli)


mamma mia! the movie
Bruid moet biologische vader vinden om haar door de kerk te leiden. ABBA en Meryl Streep ruimschoots aanwezig. (Te zien vanaf 17 juli)


in the name of the king
Na Peter Jacksons lord of the rings-trilogie denken sommige regisseurs dat je een magistraal epos over goed en kwaad uit een blik bonen kunt trekken maar daar zijn natuurlijk veel meer groenten voor nodig. (Te zien vanaf 24 juli)


the mummy: tomb of the dragon emperor
Alex O'Connell graaft deze keer in China een mummie op die vervloekt is en de rest van de wereld wil onderwerpen. (Te zien vanaf 31 juli)


awake
Thriller over man die wakker wordt tijdens een operatie. (Te zien vanaf 31 juli)


feel the noise
Reggaeton-film (een muziekstijl) waarin alles extreem goed komt. (Te zien vanaf 31 juli)


never back down
Volgende aan de lopende band van doelgroepfilms voor tieners, ditmaal over mixed martial arts. (Te zien vanaf 31 juli)


nim's eiland
Meisje Nim blijft alleen achter op eiland wanneer vader zoekraakt op zee. Jodie Foster komt te hulp. (Te zien vanaf 7 augustus)


x-files 2
Mulder en Scully hebben wederom last van buitenaardse invasies. (Te zien vanaf 7 augustus)


wild child
Amerikaans rijkeluismeisje moet naar strenge Britse kostschool (Te zien vanaf 14 augustus)


get smart
Filmversie van gelijknamige komische spionageserie uit 1965. (Te zien vanaf 14 augustus)


midnight meat train
New Yorkse fotograaf gaat op jacht naar metropsychopaat. (Te zien vanaf 21 augustus)


hellboy 2: the golden army
Mythische creaturen willen de aarde veroveren en Hellboy zegt neen. Van de maker van pan's labyrinth. (Te zien vanaf 21 augustus)


meet dave
Eddy Murhpy is een ruimteschip vol vreemde kleine typetjes. Nee, echt. (Te zien vanaf 21 augustus)


star wars: the clone wars
Intergalactische animatieserie gebaseerd op de Star Wars-franchise. (Te zien vanaf 21 augustus)

Ronald Rovers

Naar boven